Od początku czerwca odstawiliśmy z Dawidem mięso. Wcześniej i tak jedliśmy go bardzo mało, a praktycznie wcale - głównie na mieście i fast food'y. Postanowiliśmy wprowadzić do naszej diety nieco więcej różnych smaków i dań, nie zapominając również o wartościach odżywczych, w ten oto sposób dowiedziałam się o czerwonej soczewicy.
Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za to idzie - zdrowotnych; przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest również bogatym źródłem potasu oraz potrzebnego w ciąży kwasu foliowego.
Swoim wyglądem przypomina mi konfetti czy też połówki grochu.
Przejdźmy w końcu do smacznej części postu ;-)
Zupa z czerwonej soczewicy.
Czas przygotowania: 45-50 minut
Liczba porcji: 6-7
Co potrzebujemy:
- 250 gram czerwonej soczewicy
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchwie
- puszka "zmiażdżonych" pomidorów
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 4 łyżki oliwy
- pół łyżeczki chilli
- sól, pieprz
- po łyżeczce tymianku, oregano i bazylii
Sposób przygotowania:
1. Kroimy cebulę i czosnek.
2. W dużym garnku (w którym będzie zupa) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy na szklisto.
3. Obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę dodajemy do garnka i smażymy dalej przez 3-4 minuty.
4. Opłukaną soczewicę wsypujemy do garnka.
5. Czas na dodanie zawartości puszki z pomidorami oraz łyżki koncentratu, wszystko ze sobą mieszając.
6. Zalewamy wszystko naszym 1,5L bulionem i mieszamy.
7. Dodajemy przyprawy.
8. Zupę musimy teraz zagotować, a następnie gotować dalej na małym ogniu przez min. 30 minut.
9. Gotowe! ;-)
Smacznego ;-)
Jakie są wasze ulubione wegetariańskie dania ?
Uuu pysznie wygląda :D Ja raczej nie lubię wegetariańskich dań, za bardzo lubię mięsko ;)
OdpowiedzUsuńFaszerowana cukinia w cieście jest genialna! Musicie spróbować :)
OdpowiedzUsuń